In de Ban van de Hobbit - Leven en Werk van Tolkien (27.10.05 by Pieter) - Comments

Dit is de eerste keer dat "The Tolkien Library" een Nederlands boek bespreekt, maar dit boek sprak ons zo aan dat we het niet konden laten. De recensie is geschreven in het Nederlands , maar kan ook in het Engels gelezen worden (klik hier).

In de ban van de Hobbit
Auteur: Johan Vanhecke
Taal: Nederlands

Paperback:
223 pagina's
Publicatie-datum: 17-10- 2005

Uitgeverij:
Houtekiet
ISBN: 9052408564
Prijs in EURO: €19.95

Nooit werd een film met zoveel enthousiasme onthaald als "the Lord of the Rings". Wanneer de eerste trailer on line kwam op 7 april 2000 werd hij zomaar even 1,67 miljoen keer gedownload, en brak daarmee alle voorgaande records.
Alhoewel het enorme succes van de films een verrassing was voor velen, was het ook niet zo verbazend. Sinds zijn publicatie in 1954, nu exact vijftig jaar geleden, werd "The Lord of the Rings" door velen gekoesterd. Er werden tot op heden reeds 150 miljoen exemplaren verkocht over de ganse wereld en het kan gezien worden als het succesrijkste boek van de twintigste eeuw.

De werken van Tolkien kunnen op zijn minst merkwaardig worden genoemd, maar dat geldt eveneens voor Tolkien zelf. Het boek "In de Ban van de Hobbit" vertelt ons meer over het leven en werk van deze interessante persoonlijkheid. Het boek begint met zijn levensverhaal en geeft ons een volledig overzicht van alle werken die hij schreef. Inspiratiebronnen voor de auteur en belangrijke invloeden op zijn creaties worden deskundig uiteen gezet.

Het boek neemt ons vervolgens mee in het enorme succesverhaal van "The Lord of the Rings". Zo wordt getoond hoe sterk dit werk andere schrijvers beïnvloedde en welke impact het had op de ganse fantasy-literatuur. We lezen over de vele illustratoren, muzikanten, cineasten, kunstenaars, theaterregisseurs en componisten die de werken als inspiratiebron gebruikten. Ook de vele Tolkiengenootschappen en verenigingen die sinds de publicatie van "The Lord of the Rings" ontstonden worden uitvoerig beschreven.

Verder nodigt "In de Ban van de Hobbit" ons uit op een wandeling door Oxford. Naast Leeds en Bournemouth, was deze stad de belangrijkste leef- en werkplek van J.R.R. Tolkien. De vele pubs, waar Tolkien zelf graag vertoefde, worden gepasseerd, alsook de universiteiten, colleges, winkels, musea, hotels en de botanische tuin halen interessante feiten over Tolkien naar boven. De verschillende huizen waar hij woonde worden ook in detail besproken.

Tenslotte bekijken we Tolkien vanuit Nederlands en Belgisch perspectief. Naast een volledig overzicht van de Nederlandstalige edities van Tolkiens werken wordt ook de reactie van de Nederlandstalige pers op deze publicaties meegegeven.

Het boek "In de Ban van de Hobbit" is er voor allen die middenaarde bezocht hebben, door het lezen van de boeken of het zien van de films, en meer willen weten over het ontstaan van deze wereld.

De schrijver, Johan Vanhecke, had reeds vele interessante artikels over Tolkien geschreven en deze werden nu samen gebracht en bewerkt tot één geheel. Een betere viering van het vijftig jarig bestaan van de Tolkien trilogie hadden we ons op Nederlandstalig literair gebied niet kunnen dromen. Eindelijk hebben we, naast de vele vertaalde werken, een degelijk boek over J.R.R.Tolkien in het Nederlands.

Het was ook Johan Vanhecke die in 1992, ter ere van 100 jaar Tolkien, een overzichtstentoonstelling organiseerde over de Engelse schrijver. Deze ging door in het Archief en Museum voor het Vlaamse Cultuurleven te Antwerpen en liep van 25 januari tot 14 maart. Ze gaf ons meer informatie over de figuur Tolkien, de edities en vertalingen van zijn werken, zijn literaire wereld, internationale uitstraling en populariteit. Voor vele Tolkien liefhebbers betekende deze tentoonstelling een belangrijke verandering in hun leven. Het was voor de eerste keer dat velen beseften dat ze niet de enige Tolkien fans en verzamelaars waren. Het enorme succes van de tentoonstelling en de overrompeling door publiek en pers was totaal onverwacht.
De tentoongestelde boeken, foto's en originele kunstwerken spraken tot de verbeelding. De catalogus was voor vele Nederlandstaligen een eerste blik op het interessante leven van J.R.R.Tolkien en het succes van zijn werken.

Nu dertien jaar later, ter ere van het vijftig jaar bestaan van "the Lord of the Rings", kunnen we ons geheugen opfrissen en verder verrijken. Naast een enorm aangename schrijfstijl, overlaadt Johan Vanhecke ons met een enorme schat aan informatie. Het is te hopen dat dit boek dezelfde impact zal hebben als de tentoonstelling.

Enjoyed this post? Click to get the RSS feed.


Spread the news about this J.R.R. Tolkien article: